Wat hebben we de afgelopen maanden ontdekt?

Wat een maanden hebben we met z’n allen achter de rug. Waar de ene collega niet kan wachten om vaker op kantoor te zijn in verband met een verbouwing thuis, vindt de andere collega het heel fijn om geen twee uur reistijd te hebben. Door de verandering van werkomgeving zien we onder andere in dat thuiswerken echt heel efficiënt kan zijn.

Na alle veranderingen door de komst van COVID-19 zijn we hard toe aan onze zomervakantie of hebben we de vakantie zelfs alweer achter de rug. Iedereen wil straks met frisse moed richting een nieuw schooljaar; wat hebben we de afgelopen periode ontdekt en kunnen we meenemen?

Videobellen

We hebben gemerkt dat je heel veel dingen thuis kunt doen. Waar we voorheen fysieke meetings hadden, merken we dat videobellen een heel goed alternatief is. Het scheelt qua reistijd en iedereen kan inhaken vanuit huis, om vervolgens weer direct verder te kunnen met andere werkzaamheden. Het is ook efficiënt, omdat je meer puntsgewijs zaken bespreekt. Waar je eerder een halve dag of langer kwijt was aan een overleg [inclusief reistijd], kun je nu in een uur al heel ver zijn.

Ook merken we dat informatie sneller bij onze instellingen is en we sneller feedback ontvangen. Hierdoor kunnen wij weer sneller schakelen. Alsof er een drempel weggehaald is door te videobellen. Wellicht omdat het even tussendoor kan. Het is vaak meer geregel om een fysieke meeting te organiseren en voor te bereiden. Nu voelt het als een taak erbij: ‘om 11:00 uur even een digitale bijeenkomst’. En in plaats van reistijd, heb je nu tijd voor werk of andere dingen.

Thuis werken, op kantoor socializen

Het lijkt wel de omgekeerde wereld; we werken thuis en gaan naar kantoor voor de sociale contacten. We zien dat men het werk goed thuis kan doen en dat sommige dingen zelfs efficiënter gaan. Ik merk dat ons kantoor meer en meer een flexibele werkplek wordt. Het thuiswerken zal in de toekomst een onderdeel blijven van de werkweek en voor de afwisseling is het fijn om collega’s te zien. Wellicht komt er voor iedereen een zelfde vaste kantoordag.

Wat kunnen we meenemen naar komend schooljaar?

laten we de dingen die we in deze periode geleerd hebben niet vergeten, ook al worden dingen weer normaal. Soms kun je een mix maken van hoe je het voorheen deed en wat je nu tijdens de crisis doet. Wat wij echt een pluspunt vinden, is het contact via digitale media. Dit gaan we zeker vasthouden, afgewisseld met een fysiek bezoek aan onze instellingen. We hebben gemerkt dat lang niet alle fysieke afspraken die we hadden ook echt fysiek hoeven te zijn. We hebben zoveel besproken door met elkaar te videobellen. We hopen dat dit pluspunt wederzijds is!

We hopen dat jullie een goede vakantie (gehad) hebben en net als ons zin hebben in een nieuw schooljaar.

Groeten, Jan Batteram [Directeur] info@progressonderwijs.nl | 050 - 205 35 30


;