Voorbereiding op een flexibel onderwijspakket

Het is nog toekomstmuziek, maar we houden er van om ons zo goed mogelijk voor te bereiden. Je hebt vast gemerkt dat we steeds meer richting een flexibel onderwijspakket gaan. Steeds meer onderwijsinstellingen vragen zich af hoe hiermee om te gaan en of voorbereiding al mogelijk is. We hebben het één en ander op het digitale papier gezet, zodat we er eventueel nu al op in kunnen spelen. Misschien is het juist nu goed om hier over na te denken, gezien we sowieso flexibel moeten zijn.

In de toekomst zullen studenten hun studiepakket samenstellen alsof men in webshop producten in het digitale winkelmandje klikt. De meeste van de systemen zijn hier nog niet klaar voor. Misschien heb je wel voor ogen waar je ongeveer heen wilt, maar is het pad nog erg onzeker. Waarschijnlijk zijn jij en vele anderen allemaal nog zoekende. Wellicht dat wij je nu met deze blog een beetje verder op weg kunnen helpen.

Brainstormen

Wat je nu kunt doen, is brainstormen. Hoe wil jij je als onderwijsinstelling hierin presenteren? Denk na over vragen als:

Waar staan we nu?

Waar willen we uitkomen?

Hoe gaan we bij het doel komen?

Wat zijn de tussenstappen?

Welke keuzes moeten gemaakt worden?

Wat kun je wél?

Natuurlijk wil je studenten graag een flexibel onderwijspakket aanbieden. Alleen kun je dat nu nog niet optimaal doen, maar wat kun je wél? Kun je flexibel zijn binnen de kaders die er nu zijn?

  • Je kunt cursorisch onderwijs aanbieden.
  • Nadenken over hoe je zo’n flexibel onderwijspakket doorvoert in de hele organisatie. Hoe kunnen roosters eruit zien? Hoe zet je al die flexibiliteit in het systeem? Kun je studenten nog goed volgen en begeleiden?
  • Doorloop het hele proces. Wat verandert er allemaal? Hoe gaat een student vakken zoeken? Hoe roosteren we dat? [Zijn er vooraf opgenomen webinars, online vastliggende modules?]
  • Ga het gesprek aan met andere instellingen om met elkaar te brainstormen over o.a. diploma-randvoorwaarden. Wanneer iemand vak A van onderwijsinstelling 1 heeft en vak B van onderwijsinstelling 2 enz. Wanneer is het diploma dan behaald? Wat zijn de eisen? Waar wordt alles bijgehouden? Wie is verantwoordelijk?

Die flexibiliteit kunnen we samen creëren door in gesprek te blijven. Wat zijn nu je vragen? Wat kunnen wij al veranderen in de bestaande software? Wij weten ook niet alles, maar we zijn hier pro actief mee bezig. Dan zijn we voorbereid wanneer jij bij ons aanklopt!

Bel of mail ons gerust met jouw vragen: info@progressonderwijs.nl | 050 - 205 35 30

Groeten,

Jan Batteram [Directeur] en Jitske Hoornveld [Functioneel Consultant]


;