Veiligheid en stabiliteit in het kernregistratiesysteem, zo zit dat

Veiligheid en stabiliteit zijn essentieel voor een kernregistratiesysteem. Het is het hart van een systeem waar privacygevoelige gegevens in omgaan. In deze blog vertelt Anne van der Ploeg, Functioneel Consultant bij Progress Onderwijs, wat die veiligheid en stabiliteit precies inhoudt en wat Progress doet om dit te waarborgen.

SaaS-oplossing

Progress Onderwijs is een van de eerste SaaS-oplossingen in onderwijsland. Door te kiezen voor een professionele Software-as-a-Service-oplossing, kies je indirect al voor een deskundige, veilige en stabiele oplossing. Zowel het technisch beheer van onze applicatie als de infrastructuur wordt volledig door ons geregeld. Onderwijsinstellingen hoeven ook niet na te denken over back-up- en restore-procedures of over cybersecurity. Dat hebben wij allemaal goed geregeld binnen Progress Onderwijs.

Normering

Ook onze normeringen als ISO en ISAE garanderen een bepaald niveau van stabiliteit en veiligheid. Zo voorziet bijvoorbeeld ISO 27001 in een mechanisme dat ervoor zorgt dat je voortdurend leert. Door de PDCA-cyclus te volgen, leer je van de fouten die je maakt, zodat je het volgende keer beter doet. En natuurlijk wordt tijdens de jaarlijkse audits gecheckt of we ons wel aan onze eigen afspraken houden.

Generieke systeemoplossing

Onze oplossing houden we – met opzet – zo generiek mogelijk en waar mogelijk gestandaardiseerd, gericht op een efficiënte studentenadministratie. Een efficiënte studentenadministratie is randvoorwaardelijk om aan 'de buitenkant' te kunnen flexibiliseren en individualiseren, zoals we in een eerdere blog al beschreven. Er moet evenwicht zijn tussen gestandaardiseerd - en dus ook onderhoudbaar en beheersbaar - en individueel en flexibel. Door deze optimale combinatie kunnen we zo veel mogelijk studenten en onderwijsinstellingen helpen. Natuurlijk is de ene onderwijsinstelling de ander niet en heeft ieder eigen wensen en behoeften. Door bepaalde systeeminstellingen aan te passen, voelt het generieke proces voor de onderwijsinstelling toch uniek. Tegelijkertijd is onze oplossing, door vast te houden aan die generieke processen, toekomstbestendig en goed te onderhouden. Zo kunnen we relatief eenvoudig en snel inspelen op veranderende wetgeving en onderwijszaken en houden we veiligheid en stabiliteit in de hand. Wat wij maken, is een oplossing die alle onderwijsinstellingen kunnen gebruiken. Als instellingen met elkaar concurreren, doen ze dat op het gebied van hun onderwijsaanbod, dat is wat de identiteit van een instelling bepaalt. Het kernregistratiesysteem moet zijn als water uit de kraan. Veilig water, dat wel.

Beveiliging van toegang en data

Ook de manier waarop we met gegevens omgaan, draagt bij aan de veiligheid van onze oplossing. We verwerken veel data, daarom beschouwen we onze oplossing letterlijk als een burcht, waartoe je niet zo maar toegang krijgt. We wisselen nooit gevoelige data uit via e-mail. Als een instelling ons toch gegevens verstuurt per mail, dan verwijderen we die data en vragen we de instelling de veilige route te volgen, namelijk via Progress SIS zelf. Daar kan een instelling een bestand in uploaden dat wij kunnen benaderen. Zo verlaten gegevens nooit de beveiligde server. Om in te loggen maken we gebruik van dubbele authenticatie. Behalve de gebruikelijke combinatie van gebruikersnaam en wachtwoord, moet er ook een tweede factor – denk aan een vingerafdruk of een code verstuurd per sms – gebruikt worden. Dit is een van de meest effectieve cybersecuritymaatregelen, wat de kans dat hackers toegang krijgen tot je accounts of gegevens vrijwel onmogelijk gemaakt. Onze computers zijn voorzien van BitLocker, waardoor onze gegevens versleuteld zijn. Mocht er een computer gestolen worden, dan kan niemand daar iets mee. Bovendien kunnen we onze apparaten ook nog eens van afstand uitzetten. Zo weten we zeker dat het kernregistratiesysteem veilig en stabiel is en blijft.

Nieuwsgierig?

Wij zijn als IT-organisatie gespecialiseerd in de technologische innovatie van leerprocessen en de organisatie daaromheen. Dit doen we in een digitaal ecosysteem samen met state-of-the-art strategische partners. Benieuwd hoe jij flexibel meebeweegt in de digitale transformatie en hoe je een toekomstbestendig fundament bouwt voor een Leven Lang Ontwikkelen? Bel of mail ons: 050 - 205 35 30 | info@progressonderwijs.nl.

Jan Batteram


;