Raak niet in paniek, dat doen wij ook niet

Raak niet in paniek, dat doen wij ook niet

Er verandert nogal eens iets in de wereld van vandaag de dag. Dat kan voor onrust zorgen, paniek zelfs. Nergens voor nodig, zeggen wij. Rustig en gecontroleerd aan de slag, dat werkt het snelst en brengt het meest, voor iedereen.

Kan het gister klaar zijn?

De onderwijswereld verandert snel en dat brengt regelmatig met zich mee dat er snel functionele wijzigingen in onze softwaresystemen moeten worden aangebracht. Soms is het zelfs zo dat de overheid iets bedenkt dat morgen – of liever gister nog – moet worden ingevoerd. Neem bijvoorbeeld een no-dealbrexit. De kans is groot dat Engelse studenten met ingang van 1 januari verplicht zijn een verblijfsvergunning te hebben. Dat is nu niet het geval. Hoe gaan we daarmee om?

Kwestie van een vinkje. Maar dan?

Allereerst betekent dit een wijziging in onze aanmeldprocedure. Als een nieuwe student zich via Progress SIS aanmeldt, moet hij of zij een reeks stappen doorlopen. Een daarvan is de al dan niet verplichte verblijfsvergunning. Progress SIS herkent automatisch, aan het land van herkomst van de student, of er een verblijfsvergunning nodig is of niet. Wat te doen bij een Engelse student? Technisch gezien is het een kwestie van een vinkje zetten: ja, bij studenten uit dit land is een verblijfsvergunning verplicht. Maar praktisch gezien heeft het wat meer voeten in aarde. Want wat als ik dat vinkje vandaag aanzet? Engelse studenten die zich vandaag aanmelden, zijn nog EU-burger. Maar als hun studie na 31 december 2020 begint, en een no-dealbrexit is een feit, dan moeten ze op dat moment wel een verblijfsvergunning hebben. Wanneer komt dat vinkje er dan?

Netjes op tijd

Dit is natuurlijk maar één voorbeeld. Zo zijn er regelmatig functionaliteiten die heel snel moeten worden doorgevoerd. Allereerst zitten wij boven op het nieuws en volgen we ontwikkelingen op de voet. Door ook regelmatig in gesprek te zijn met onderwijsinstellingen over wat bepaalde ontwikkelingen inhouden en hoe we hier gezamenlijk mee om kunnen gaan, kunnen we veranderingen altijd snel en goed in ons proces integreren. In het geval van een no-dealbrexit zou je bijvoorbeeld kunnen denken aan een overgangsjaar. Hoe dan ook, de kans is groot dat er inderdaad iets moet gebeuren en dat dat in een kort tijdsbestek moet gebeuren. Zodra we precies weten wat, gaan wij daar snel mee aan de slag. We nemen alleen die tijd die noodzakelijk is om de functionaliteit te maken, te testen en uit te rollen volgens de eisen van ons kwaliteitsproces. Wij werken met een wekelijks releaseschema. Dat betekent dat zodra het er dan is, het ook binnen afzienbare tijd in productie is.

Groningse nuchterheid

Dan is er nog een andere stressfactor: het systeem gaat op zwart. Onze uptime is 99,9 procent, als het niet hoger is. Maar er kan altijd iets misgaan. Stel dat er ergens een kabel knakt, tja, daar kan ook ons systeem niet heel goed tegen. Onze securityofficer zei een tijd geleden tegen me: ‘Het valt me op dat als er iets uitvalt, overal paniek uitbreekt, maar niet bij jullie.’ Ik denk dat daar toch een stukje van onze Groningse nuchterheid om de hoek komt kijken. Natuurlijk laten wij op zo’n moment alles uit handen vallen om het probleem snel en netjes op te lossen. Maar dat doen we rustig en gecontroleerd. Dat werkt het snelst. Dus… in de stress schieten? Nergens voor nodig. Doen wij ook niet.

Meer weten?

Wil je ook graag met ons aan de slag of mogen we in 10 minuten ons systeem aan je uitleggen? Bel of mail ons: 050 - 205 35 30 | info@progressonderwijs.nl

Jan Batteram


;