‘Onze kinderen vormen een vergeten doelgroep terwijl ze zo veel meer verdienen!’
Ook kinderen met een lichamelijke en verstandelijke beperking kunnen een sportwens hebben. Onno en Margriet Kukler weten er alles van. Hun zoon Sandro wilde dolgraag voetballen, net als zijn oudere broer, maar bij een reguliere voetbalclub lukte dat niet en een G-voetbalteam was er niet in Groningen. Wat er niet is, moet er komen, dachten Onno en Margriet. Inmiddels bestaat Kids United al bijna twintig jaar. In deze blog vertelt Margriet over het ontstaan van de club en over hoe zij en Onno de toekomst zien.
Uit de hand gelopen hobby
Sandro was tien en wilde voetballen, net als zijn oudere broer en zijn vader. Alleen kon Sandro met zijn lichamelijke en verstandelijke beperking niet bij een reguliere club terecht. Tijdens een uitzending van Studio Spaan zag hij een reportage over Only Friends, een Amsterdamse sportclub voor kinderen en jongeren met een beperking. Dat was ons net iets te ver rijden, vanuit het mooie Groningen. Onno heeft toen bij de gemeente een veldje geregeld, heeft een paar ballen, pionnen en gekleurde hesjes gekocht. Samen met een fysiotherapeut heeft hij nog een aantal kinderen gezocht en zo is Kids United geboren, met vier kinderen. Inmiddels zijn er 138 kinderen en jongeren actief bij Kids United, de jongste is vijf en de oudste is 31. Met recht een uit de hand gelopen hobby.
Groninger van het Jaar
Begin december vorig jaar bleek Onno kanshebber in de verkiezing 'Groninger van het Jaar 2021' van RTV Noord, samen met vrijwilliger Nel Postmus en ex-secretaris van het Gasberaad Susan Top. Uiteindelijk heeft Onno, dankzij onze actieve achterban, gewonnen. Dik verdiend, vind ik. Hij zet zich met ziel en zaligheid voor deze doelgroep in, al twintig jaar wil hij niets dan het beste voor ze. En dat allemaal zonder commercieel gewin.
Geen gehoor
Op dit moment maken we gebruik van de kantine en de velden van een andere club, maar dat is verre van ideaal. De gemeente en provincie luisteren niet echt, hoe vaak we ook aankloppen. We hebben pas nog een filmpje naar de wethouder gestuurd, waarin zij kan zien hoe wij het op zaterdagochtend aantreffen. Geloof me, dat is niet fraai. Onze kinderen vormen een vergeten doelgroep terwijl ze zo veel meer verdienen! We besparen de gemeente veel geld. De kinderen bewegen, zijn sociaal met elkaar en ook de ouders hebben enorme steun aan elkaar. Dat blijkt ook wel uit deze mooie documentaire die vijf communicatiestudenten van de Hanzehogeschool in Groningen hebben gemaakt.
Toekomst
Onze toekomstdroom is eigenlijk al tien jaar hetzelfde: een eigen complex met een fijne kantine. Een plek waar we, naast voetbal, ook andere sporten kunnen bieden en verschillende sociale activiteiten. Denk aan dagbesteding voor de kinderen, koffieochtenden voor de ouders, maar bijvoorbeeld ook vergaderruimte voor bedrijven in de buurt. Een tweede thuis waar ze met vrienden en vriendinnen kunnen sporten en ontspannen en waar de ouders elkaar kunnen vinden.
Steunen?
Kids United is een contributievrije vereniging. Voor inkomsten is de club afhankelijk van sponsoren, donateurs, subsidies, acties, giften, et cetera. Hierbij is alle steun, in welke vorm dan ook, welkom. Benieuwd naar de mogelijkheden? Check de website.