Maak kennis met Fons, onze man op kantoor

Maak kennis met Fons, onze man op kantoor

Thuiswerken, we weten er inmiddels meer van dan ons lief is. Toch zitten niet alle kantoormedewerkers thuis. Fons, een van onze softwareontwikkelaars, weet nog steeds trouw de weg naar ons kantoor te vinden. Waarom dat fijn is voor Fons, en handig voor zijn thuiswerkende collega’s, vertelt hij in deze blog.

Alle rust

Net als de rest van de Nederlandse kantoormedewerkers, zat ik 13 maart 2020 ’s ochtends aan de keukentafel om aan het werk te gaan. Maar al snel kwam ik tot de conclusie dat dat mijn productiviteit niet echt bevorderde. Ik heb altijd al last gehad van RSI en heb snel rugklachten. Toen ik dit besprak met Jan, onze directeur, hoefden we niet lang na te denken: als er toch verder niemand op kantoor zit, kan ik net zo goed daar gaan werken. Dan heb ik een goed ingerichte werkplek, en kan ik in alle rust mijn werk doen, zonder dat er enig besmettingsgevaar is. Zo gezegd, zo gedaan.

Naar hartenlust naar mijn eigen muziek luisteren

Ons kantoor is best aan de maat, normaal zitten we hier met zo’n 16 mensen en dan hebben we nog ruimte over. Nu zit ik hier alleen. Dat is vreemd, maar heeft ook z’n voordelen. ’s Ochtends breng ik eerst mijn kinderen naar school en dan ga ik naar kantoor. Ik zet mijn computer aan, maak een kop thee en zet dan mijn favoriete muziek op. Ik hou van experimentele hedendaagse elektronische muziek, dat zijn vaak muziekstukken van twintig minuten tot een uur met veel monotone tonen erin. Thuis houden ze er niet van, en er zijn ook maar weinig collega’s die die smaak met me delen. Nu kan ik er naar hartenlust naar luisteren.

In korte broek met bokshandschoenen

Rond elf uur stap ik op de fiets, even naar de plaatselijke supermarkt om mijn lunch te scoren. Als ik terugkom, is het tijd voor mijn sportuurtje. Ik ben nooit echt een sporter geweest, maar toen ik wat lichamelijke klachten kreeg van het achter de computer zitten, heeft mijn vrouw me overgehaald eens met haar mee te gaan. Met succes, ik ben nu fanatiek aan het boksen geslagen. Ik doe mijn buikspieroefeningen, gevolgd door tweemaal zes minuten touwtjespringen en zes keer drie minuten boksoefeningen. Naast ons zit een crèche, regelmatig zie ik mensen kijken: wat doet die man daar in dat kantoor in z’n korte broek met die bokshandschoenen aan? Ach, wat zal het, ik voel me er goed door en ik heb alle ruimte. Dat zal straks, als ik het kantoor weer moet delen wel anders worden.

Lekker handig

Voor mijn collega’s is het ook wel handig dat ik hier op kantoor zit. De computers staan hier en zij maken vanuit huis verbinding met deze computers met een remote desktop. Die computers zijn versleuteld, zo weten we zeker dat er geen gevoelige informatie op straat komt te liggen, mocht er onverhoopt een computer gestolen worden. Als er een Windows-update is, worden de computers automatisch opnieuw opgestart waardoor collega's niet meer van afstand kunnen inloggen. Dat moet iemand op kantoor even fysiek doen op de computers hier. Voor mij een kleine moeite!

Beetje reuring

Of het op kantoor ooit weer gaat worden zoals het was, ik betwijfel het. Ik begrijp van mijn collega’s dat ze ook wel voordelen ervaren van het thuiswerken. Voorheen werkte bijna niemand van ons thuis, tenzij daar echt een reden voor was. Ik verwacht dat dat nu een beetje fiftyfifty gaat worden. Maar ik denk niet dat het bij alleen maar thuiswerken blijft. Je mist toch het face-to-face-contact met je collega’s. Even ‘live’ overleggen gaat soms toch sneller dan via een Teams-meeting of chat. En natuurlijk vanwege het sociale aspect. Neem alleen al de lunch, normaal zitten we met z’n allen aan een tafel, praten we wat, maken een grapje. Nu zit ik achter de computer m’n krantje te lezen. Het is een prima oplossing voor zolang het nodig is, maar van mij mag er wel weer een beetje reuring in de tent komen.

Meer weten?

Wil je ook graag met ons aan de slag of mogen we in 10 minuten ons systeem aan je uitleggen? Bel of mail ons: 050 - 205 35 30 | info@progressonderwijs.nl.


;