In onze wereld heeft iedereen rugnummer 10

In onze wereld heeft iedereen rugnummer 10

Eén van onze kernwaarden is ‘we stimuleren anderen’. Voor onze klanten – kleine en grote instellingen in het hoger onderwijs – doen we dat door middel van onze softwarediensten. Maar we kijken graag verder dan onze bedrijfsneus lang is. Daarom sponsoren wij Kids United, een voetbalvereniging waar alle spelers legendarisch zijn. Ze spelen dan ook allemaal met rugnummer 10. Behalve de keeper natuurlijk, die speelt met rugnummer 1.

Reikhalzend uitkijken naar de training

Behalve directeur van Progress Onderwijsondersteuning, ben ik ook vader. Mijn jongste zoon Guang heeft een verstandelijke beperking, wat het voor hem onmogelijk maakt bij een reguliere sportvereniging te sporten. Op zoek naar een sportmogelijkheid kwamen wij terecht bij Kids United, een voetbalclub voor kinderen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking. In de anderhalf jaar dat Guang nu bij deze club speelt, is de club een grote plaats in zijn leven – en in het leven van ons als ouders – gaan spelen. Hij kijkt reikhalzend uit naar de woensdag, als hij weer mag trainen.

De club brengt meer dan ‘alleen’ een balletje trappen

Voor een buitenstaander lijkt het misschien of de kinderen maar wat achter een bal aanrennen. Maar Kids United brengt ze zoveel meer. Ze leren hoe ze kunnen spelen met andere kinderen, hoe ze moeten samenwerken om bepaalde oefeningen uit te voeren, en hoe ze contact kunnen maken met teamgenootjes, andere kinderen, ouders en niet te vergeten de trainers van Kids United. Als ouder sta ik vaak langs de lijn, en als ik zie hoeveel plezier de kinderen hebben, dat is gewoon prachtig.

Legendarische spelers

Kids United zorgt dat de kinderen voelen dat ze ergens bij horen. Ze kunnen zeggen: Ik speel bij Kids United. Het mooie is ook dat alle spelers voetballen met rugnummer 10, hét rugnummer van levende legendes als Arjen Robben, Lionel Messi, Eden Hazard, Diego Maradona, Zinedine Zidane, Ruud Guilit, Michel Platini en Ronaldinho. Behalve de keepers natuurlijk, want wat nummer 10 voor een voetballer is, is nummer 1 voor een keeper. Stuk voor stuk zijn ze speciaal.

Progress Onderwijsondersteuning en Kids United

Wij, als Progress Onderwijsondersteuning, staan middenin de wereld en kijken graag verder dan alleen onze organisatie. Als bedrijf hebben we namelijk ook een maatschappelijke rol te vervullen. Door mijn zoon kwam ik in contact met Kids United, maar ik zag ook direct de bredere betekenis van de club in de maatschappij. En natuurlijk zijn we met ons groene hart ook best een beetje trots op het feit dat FC Groningen Kids United heeft omarmd. Dat maakt FC Groningen de eerste betaalde voetbalorganisatie met een G-voetbalteam.

Kids United wint altijd

Kids United is een stichting met een visie voor de toekomst. Niet alleen zorgt de club ervoor dat de kinderen lekker kunnen bewegen en plezier maken, ze leren ook elkaars handicap accepteren. Of een kind een lichamelijke en/of verstandelijke beperking heeft, Down, autisme of iets anders, ze spelen samen in één team. Naast de trainingen spelen de kids soms ook wedstrijdjes tegen de reguliere jeugd. Daar leren gezonde kinderen ook weer van. Bovendien leren ze zo ook anders kijken naar iemand met een beperking. Ze zien dat ook deze kinderen sporten en daar plezier aan beleven en durven ze het gesprek met ze aan te gaan. Sinds 2005 is Kids United ook nog eens erkend als leerbedrijf door de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). Diverse sportopleidingen leveren stagiairs die helpen bij het verzorgen van de voetbaltrainingen. Voor iedereen een win-winsituatie.

Handvatten voor het verdere leven

Ik ben ervan overtuigd dat Guang en zijn teamgenootjes ook straks in hun volwassen leven heel veel profijt zullen hebben van deze ervaring bij Kids United. Het voelen dat je ertoe doet en je ergens mee kunnen identificeren, geeft handvatten voor hun verdere leven. Het is een mooie opstap naar deelname in de participatiesamenleving. Maatschappelijk gezien speelt Kids United een belangrijke rol: 130 kinderen met een beperking, dat betekent dat je over zo’n 260 mantelzorgers praat. Voor de ouders en overige gezinsleden is de tijd bij Kids United een kleine ontlasting in de dagelijkse zorg van hun kind. Tegelijkertijd is het een mooie plek om ervaringen uit te wisselen. Veel ouders zijn betrokken als vrijwilliger bij Kids United. Er is een grote saamhorigheid en bereidwilligheid om samen de kids een mooie sporttijd te bieden.

Meer weten?

Wil je meer weten over Kids United, check dan de website of mail naar info@kids-united.nl. Wil je graag met ons aan de slag of wil je - in tien minuten tijd - meer weten over ons systeem? Bel of mail ons: 050 - 205 35 30 | info@progressonderwijs.nl.

Jan Batteram, Progress Onderwijsondersteuning


;