Bepaal samen het pad en kom waar je wil zijn

De watervalmethode, de rigide ontwikkelmethode van de vorige eeuw, stond garant voor teleurstellingen. Maar software ontwikkelen zonder richting leidt tot een vergelijkbaar resultaat. Door samen grofweg de route te bepalen én te bewandelen, kom je precies uit waar je wil zijn. Zo doen wij dat.

Waterval

In de vorige eeuw – lees: tot zo’n twintig jaar geleden – werd er ontwikkeld volgens de watervalmethode: de wensen en eisen werden met de gebruikers besproken, dat werd vastgelegd in een functioneel ontwerp gemaakt, op basis daarvan werd een technisch ontwerp en daarmee gingen de programmeurs aan de slag. Na een hoop hard werk werd het resultaat opgeleverd… en bleek het vaak toch net niet te zijn wat de gebruiker bedoeld had.

Agile: samen het pad bewandelen

Tegenwoordig is het agile wat de klok slaat, een wendbare en flexibele manier van denken, werken, organiseren én software ontwikkelen. Ook wij ontwikkelen onze software volgens de agile methode. Dat houdt in dat we, op het moment dat we een ontwikkeling inzetten, nog niet exact weten waar we eindigen. Dat pad bewandelen we samen met de onderwijsinstellingen, de gebruikers. In de zogenaamde ‘Definition of Done’ wordt vastgelegd wanneer iets als ‘af’ wordt beschouwd. Op basis daarvan wordt de eindfunctionaliteit ingedeeld in kleine blokjes en gedurende het hele proces wordt de gebruiker meegenomen in het proces. Na elke ontwikkeling laten we zien wat we hebben gemaakt en vragen we om feedback. Zo bouwen we langzaamaan de functionaliteit op. Uiteindelijk bereik je dan gezamenlijk dat punt waarop iedereen tevreden is: zo werkt het goed, is het prettig onderhoudbaar, zo voldoet het aan de ‘Definition of Done’.

Tussenstop

Hoe ziet dat er in de praktijk uit? Als we beginnen met het ontwikkelen van een nieuwe functionaliteit, maken we eerst een ruwe schets van het einddoel. Je moet immers wel ongeveer weten waar je heen gaat. Brengt de reis je naar Rome of naar Oslo, dat is nogal een verschil. Met een mockup gaat Jitske de instellingen langs om zo de uiteindelijke gebruikers te laten proeven aan de routekaart en samen iets meer invulling te geven aan de te bewandelen route. Zodra we aan het ontwikkelen gaan, is het best mogelijk dat er een tussenstop gemaakt moet worden. Of dat in Montpellier is of in Venetië, dat zien we wel tijdens het proces, dat is de manier waarop we de reis samen maken. Maar grofweg is de route wel voor iedereen duidelijk.

Goed beeld

De watervalmethode van ooit wordt inmiddels als veel te rigide beschouwd. Een keurslijf dat uiteindelijk vooral zorgt voor teleurstellingen. Maar zonder enige richting wordt ook de agile softwareontwikkeling een reis op de bonnefooi. In werkelijkheid misschien heel leuk, maar in softwareland opnieuw een garantie voor teleurstellingen. De instellingen hebben geen idee wat ze kunnen gaan verwachten en waar ze hun mensen op moeten gaan voorbereiden, de ontwikkelaars weten niet precies wat er van hen wordt verwacht en doen maar iets. Door vanaf de start samen de grove route te bepalen, naar de mockup te kijken, heeft iedereen een goed beeld van wat er gaat gebeuren, zonder op flexibiliteit in te leveren.

Meer weten?

Wil je ook graag met ons aan de slag of mogen we in 10 minuten ons systeem aan je uitleggen? Bel of mail ons: 050 - 205 35 30 | info@progressonderwijs.nl

Jan Batteram


;