Als vrouw werken in een mannenbedrijf. Hoe is dat?

Als vrouw werken in een mannenbedrijf. Hoe is dat?

Nienke Wobbes en Jitske Hoornveld. De enige twee vrouwen die – vooralsnog – werken bij Progress Onderwijs, een écht mannenbedrijf. Is dat lastig of is dat eigenlijk best heel leuk? In dit artikel delen ze hun ervaringen.

Mannenbedrijf makkelijker

Nienke, officemanager bij Progress Onderwijs: ‘Ik was van januari 2013 tot eind 2019 de enige vrouw in dienst bij Progress. Hoewel ik het superleuk vind dat Jitske er nu bij is, moet ik zeggen dat ik het nooit vervelend heb gevonden tussen al die mannen. Persoonlijk denk ik dat een mannenbedrijf makkelijker is om in te werken dan een bedrijf met alleen maar vrouwen.’

Niet tutten over een make-upje

Jitske, functioneel consultant, kwam in oktober 2019 bij het team van Progress Onderwijs: ‘Daar kan ik me alleen maar bij aansluiten. Nu ben ik ook wel gewend om met mannen te werken. Voor ik bij Progress in dienst kwam, werkte ik ook bij een ICT-bedrijf. Ik heb weliswaar communicatie gestudeerd, maar ben eigenlijk direct na mijn studie de ICT-hoek ingerold. Ik vind wel dat de ICT-branche een fijne crowd is, hier heerst niet zo’n haantjescultuur. En ik ben misschien ook niet de meest vrouwelijke vrouw – ik weet het, het zijn mijn eigen woorden –, maar ik ben nu eenmaal niet zo’n vrouw die over een make-upje zit te tutten, dat is aan mij niet echt besteed.’

Bier bij de vrijmibo

‘Herkenbaar!’, sluit Nienke aan. ‘Maar ik merkte het wel toen er een vrouw bijkwam, vooral tijdens de lunch. Eerst ging het écht alleen maar over voetbal, auto’s en werk, het is fijn om het ook eens over andere onderwerpen te kunnen hebben. Wat je wel merkt, is dat het organiseren van leuke dingen al snel bij een vrouw terecht komt. Ja, mannen zorgen dat er bier is bij de vrijmibo, maar met kerst gezellig brunchen of een kaartje versturen met iemand verjaardag, dat kun je beter niet aan hen overlaten.’

Gevarieerd

‘Ook richting de klant denk ik dat het goed is dat er wat meer vrouwen in een bedrijf zijn’, zegt Nienke. ‘Vrouwen kunnen zich soms toch net iets beter inleven en zijn net iets genuanceerder in hun manier van communiceren.’ Dat beaamt ook Jitske: ‘Bovendien maakt dat contact met klanten dat ik niet het gevoel heb dat ik alleen met mannen werk, ik heb een heel gevarieerd werkveld en juist die variatie maakt mijn baan superleuk. Dan maakt het eigenlijk helemaal niet uit of dat vooral met mannen of met vrouwen is.’

Meer weten?

Wil je ook graag met ons aan de slag of mogen we in 10 minuten ons systeem aan je uitleggen? Bel of mail ons: 050 - 205 35 30 | info@progressonderwijs.nl

Jan Batteram


;