Waar gewerkt wordt, worden fouten gemaakt

Waar gewerkt wordt, worden fouten gemaakt

Als organisatie ontwikkel je je – als het goed is, tenminste. Zo waren wij een fiks aantal jaar geleden een club vrijgevochten cowboys. Met de tijd zijn we gestructureerder gaan werken. Inmiddels zijn risicoanalyse, directiebeoordeling en incidentenopvolging onderdeel van onze werkwijze. Samen met de PDCA-cyclus betrouwbare manieren om de vertrouwelijkheid, beschikbaarheid en integriteit van informatie zeker te stellen. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat er nooit meer iets fout gaat. Waar gewerkt wordt, worden immers fouten gemaakt. Niemand is perfect, ook wij niet. Wat belangrijk is, is hoe je daarmee omgaat.

Les 1 – Communiceer

Hoewel we geneigd waren vooral met het oplossen van een probleem bezig te zijn, hebben we geleerd dat communiceren minstens zo belangrijk is. Een tijdje geleden ging ons systeem plat, gelukkig buiten onze schuld, maar het effect bleef voor de instellingen hetzelfde: ze konden niet werken. Het probleem moest door een derde partij worden opgelost. We hebben continu onze klanten op de hoogte gehouden van de voortgang – ook als die er niet was. Door steeds te vertellen wat de stand van zaken was, wisten gebruikers in ieder geval waar ze aan toe waren. Toen het incident eenmaal verholpen was, kregen we als feedback dat dat heel erg op prijs werd gesteld. Het incident was vervelend, maar de heldere communicatie verzachtte de pijn een beetje.

Les 2 – Fix het. Snel!

We zitten kort op de bal, wat blijkt uit ons wekelijkse releaseschema. Eventuele fouten kunnen we snel herstellen in de volgende release. Daarnaast hebben wel altijd de mogelijkheid om tussendoor een update uit te brengen. Dan laten we alles uit onze handen vallen, en gaan we met z’n allen aan de slag om het probleem zo snel mogelijk te fixen. Dat snelle schakelen, altijd de klant willen helpen, dat zit in ons DNA. En natuurlijk, wat heel belangrijk is, we raken niet in paniek. Op z’n Gronings, rustig en gecontroleerd handelen, dat werkt het best. En het snelst.

Meer weten?

Wil je ook graag met ons aan de slag of mogen we in 10 minuten ons systeem aan je uitleggen? Bel of mail ons: 050 - 205 35 30 | info@progressonderwijs.nl

Jan Batteram


;